Uvjeti kupnje

Uvjeti kupnje određuju postupak naručivanja, plaćanja, isporuke, povrata i reklamacije proizvoda ponuđenih na našim stranicama.

 • Prodavatelj (Isporučitelj) je Ideja d.o.o. (Janka Polić Kamova 103, 51000 Rijeka, OIB: 58724835598, tel: 051 436 255, e-mail: ideja@ideja.hr)
 • Kupac (potrošač) robe posjetitelj je webshopa koji odabere barem jedan proizvod, ubaci ga u košaricu, plati bankovnom karticom (uskoro raspoloživo), po ponudi (virmanom (uplatnicom), net bankingom) ili gotovinom prilikom pouzeća.
 • Izražene su cijene maloprodajne s PDV-om.
 • Valuta je Euro (EUR).

Korištenje mrežnom stranicom ideja.hr

Korištenjem ovom mrežnom stranicom i obavljanjem narudžbi na njoj suglasni ste s time da:
– se koristite ovom mrežnom stranicom isključivo za upite i pravno valjane narudžbe
– ne izvršavate pogrešne ili lažne narudžbe. Ako opravdano smatramo da je izvršena takva vrsta narudžbe, ovlašteni smo je otkazati i obavijestiti nadležne ustanove.
– nam pružite točne i istinite informacije o svojoj e-adresi, poštanskoj adresi i/ili kontaktnim podacima. Također ste suglasni s tim da ove podatke možemo upotrijebiti kako bismo Vam se obratili ako to bude potrebno zbog vaše narudžbe (vidi “Privatnost i kolačići”). Ako nam ne pružite sve potrebne podatke, ne možemo obraditi vašu narudžbu.
– naručivanjem na ovoj mrežnoj stranici izjavljujete da ste stariji od 18 godina i da imate zakonsko pravo sklapanja obvezujućih ugovora.

Obilježja proizvoda

Glavna obilježja: proizvodi su prikazani tekstom i fotografijama, a podaci o istima sačinjeni temeljem baze podataka Prodavatelja.

Fotografije proizvoda su ilustrativne prirode, te ne moraju uvijek i u svim detaljima odgovarati proizvodima koji su predmet narudžbe. Prodavatelj posebno ističe da vizualni identitet proizvoda prikazan na fotografiji ne mora odgovarati izgledu proizvoda u stvarnosti, pogotovo obzirom na postavke monitora na računalu kupca, razlike u percepciji boja kako ih Kupac vidi na zaslonu i sl. U slučaju gore navedenog nesklada između proizvoda prikazanog na fotografiji i isporučenog proizvoda ne radi se o nedostatku proizvoda.

Podaci o proizvodima (opis proizvoda, cijena i dr.) prikazani na web stranici www.ideja.hr podložni su bugovima, nepravilnostima u radu aplikacije, drugim tehničkim nepravilnostima, tipografskim pogreškama i sl. U slučaju očitih pogrešaka ili neispravnosti u pogledu podataka o proizvodima prikazanih na www.ideja.hr Prodavatelj zadržava pravo jednostrano raskinuti ugovor (korigirati narudžbu).

Predmet narudžbe mogu biti samo proizvodi za koje je u narudžbi naznačeno da su raspoloživi i dostupni. Zbog velikog broja narudžbi koje se istovremeno predaju na www.ideja.hr, može se dogoditi da informacija o raspoloživosti proizvoda ne bude istovjetna sa stanjem u skladištu.

Ukoliko naručeni proizvod nije raspoloživ na skladištu, Prodavatelj će obavijestiti Kupca da proizvod trenutno nije raspoloživ, roku u kojem je proizvod raspoloživ, dogovoriti novi rok isporuke po potrebi, te ujedno ponuditi mogućnost kupnje alternativnog proizvoda koji je raspoloživ za isporuku i koji je po svojim karakteristikama najbliži proizvodu koji nije moguće isporučiti. U slučaju potpune nemogućnosti isporuke naručenog i plaćenog proizvoda, Prodavatelj će izvršiti povrat svih sredstava.

Načini plaćanja

Klikom na “Plaćanje” kupac dolazi na stranicu gdje može odabrati željeni način plaćanja:

Platiti je moguće na sljedeće načine:

 • pouzećem (kuriru prilikom dostave)
 • kreditnom karticom (za koju Ideja Webshop ima sklopljen ugovor o prihvaćanju) – WSPay kartična naplata
 • PayPal ili KeksPay sustavima (putem WSPay naplate)
 • bankovnom transakcijom
 • općom uplatnicom ili virmanom

U slučaju odabira plaćanja kreditnom karticom, treba odabrati opciju “WSPay – kartična naplata” i kliknuti ”Naručite”. Unutar WSpay™ sučelja odabire se vrsta kreditne kartice kojom kupac želi platiti (Diners, MasterCard i Visa) i upisuju traženi podaci. Kad se klikne na „Izvrši plaćanje“, vidljivi su podaci o narudžbi. Tad treba odabrati “Potvrda narudžbe“ i time je kupovina završena. Kupcu stiže potvrda o narudžbi na e-mail adresu ili ga djelatnici Ideja d.o.o. kontaktiraju ako narudžbu iz nekih razloga nije moguće realizirati u najkraćem mogućem roku. WSpay™ sustav također će kupcu automatski poslati potvrdni e-mail o predautorizaciji kartice za navedeni iznos.

Napomena: Kartica kupca u tom trenutku još nije terećena za navedeni iznos. Predautorizacija znači da su upisani podaci provjereni te da je najavljen mogući trošak. Kad potvrdimo primitak, mogućnost realizacije narudžbe i dostave, naplatit ćemo transakciju za potreban iznos (može biti jednak ili manji autoriziranom ako smo iz nekog razloga poslali samo dio narudžbe, u dogovoru s kupcem). Radi zaštite podataka kupca, WSpay™ sustav ne dopušta naplatu većeg iznosa niti uvid u broj kreditne kartice. Djelatnicima Ideja d.o.o. vidljiv je samo broj transakcije koji se šalje na naplatu ili otkazivanje narudžbe koju zbog nekog razloga nije moguće ispuniti. Sustav WSpay™ automatski će na e-mail adresu kupca slati potrebne informacije o tijeku naplate ili otkazivanju narudžbe. Podaci o kreditnim karticama kupca NE NALAZE se u bazi podataka Ideja d.o.o. , već samo i isključivo na serveru banke. Ideja d.o.o. nema uvid u bankovne podatke kupca.

Više informacija o WSpay™ sustavu plaćanja: https://ideja.hr/sigurnost-placanja/

Plaćanje pouzećem (gotovinom): Narudžbe iz webshopa moguće je platiti kuriru gotovinom, prilikom preuzimanja robe.

Uplata po ponudi (uplata kupca na IBAN Ideja d.o.o.): Odabirom “Bankovna transakcija“ kao načina plaćanja kupac na e-mail adresu dobiva potvrdu narudžbe s podacima o plaćanju narudžbe. Ponuda sadrži 2D kod koji se može skenirati mobitelom putem e-banking mobilne aplikacije (tzv. digitalnim bankarstvom). Narudžba kreirana odabirom plaćanja “bankovna transakcija” vrijedi kao ponuda koja traje 3 dana od dana kreiranja narudžbe. Po izvršenju uplate potrebno je 1-2 radna dana (ponedjeljak-petak) kako bi uplata bila vidljiva na žiroračunu nakon čega će roba biti zapakirana i otpremljena na dostavu.

Narudžba i dostava

Narudžbe je moguće izvršiti internetom u bilo koje doba dana ili noći, dakle svakoga dana od 0 do 24 sata. Proizvode iz našeg web shopa dostavljamo putem pouzdane dostavne službe. Ljubazno vas molimo da prilikom registracije unesete svoj broj mobitela kako biste primili SMS obavijest s očekivanim vremenom dostave i kako bi vas dostavljač, prema potrebi mogao kontaktirati i dogovoriti s vama vrijeme dostave.

Sve narudžbe zaprimljene radnim danom (ponedjeljak – petak) bit će odmah obrađene, a pošiljka će biti dostavljena u najkraćem mogućem roku. Za narudžbe zaprimljene subotom, nedjeljom i državnim blagdanima prikup pošiljke će biti organiziran prvi sljedeći radni dan, a pošiljka će biti dostavljena u najkraćem mogućem roku nakon prikupa.

Trošak dostave bit će prikazan na vašoj narudžbi i računu.

U slučaju da odabrani proizvod trenutno nemamo na zalihi, kontaktirat ćemo vas i dogovoriti želite li narudžbu otkazati u cijelosti, djelomično otkazati ili pričekati da proizvod dođe na zalihu.

Povrat robe / Jednostrani raskid kupoprodajnog ugovora

Prema Zakonu o zaštiti potrošača (Narodne novine broj 41/14, 110/15), Kupac ima pravo na jednostrani raskid kupoprodajnog ugovora ukoliko je isti sklopljen na daljinu odnosno izvan poslovnih prostorija poslovnog subjekta (kupnja putem interneta ili telefona).

Rok za jednostrani raskid ugovora je 14 dana od datuma potpisane potvrde o preuzimanju robe.

U slučaju da Kupac odluči raskinuti ugovor o kupoprodaji na daljinu, može to učiniti bez navođenja razloga tako da nedvosmisleno i prije isteka roka obavijesti prodavatelja o raskidu ugovora o kupoprodaji. Kupljenu robu potrebno je vratiti najkasnije u roku od 14 dana od primitka iste.

Jednostrani raskid kupoprodajnog ugovora izvršava se putem obrasca za jednostrani raskid kupoprodajnog ugovora na jedan od navedenih načina:

 • ispunjeni obrazac zajedno s robom moguće je donijeti u maloprodaju Ideja d.o.o. (Cambierieva ul. 9, 51000 Rijeka)
 • poslati poštom na adresu: IDEJA d.o.o., Janka Polić Kamova 103, 51000 Rijeka
 • e-mailom na adresu: ideja@ideja.hr
 • telefaxom na broj: 051 251 660

Preuzmite obrazac za jednostrani raskid Ugovora

Obavijest o raskidu kupoprodajnog ugovora mora sadržavati sljedeće stavke:

 • Broj računa (koji je primljen s robom)
 • Ime i prezime
 • Adresa
 • Broj telefona
 • E-mail adresa
 • Nedvosmislenu izjavu o raskidu Ugovora na daljinu (prema priloženom obrascu)

Ukoliko Kupac jednostrano raskine ugovor o kupoprodaji, obvezan je o vlastitom trošku dostaviti kupljene proizvode prodavatelju na jedan od načina:

 • osobno donijeti u maloprodaju Ideja d.o.o. (Cambierieva ulica 9, Rijeka)
 • poslati na adresu: Ideja d.o.o., Janka Polić Kamova 103, 51000 Rijeka

Robu je potrebno vratiti bez odgađanja, a najkasnije u roku od 14 dana od primitka iste.

Kupac je odgovoran za smanjenje vrijednosti robe koja je korištena (ili oštećena od strane Kupca).

Ako Kupac jednostrano raskine Ugovor, Prodavatelj (Ideja d.o.o.) izvršit će povrat primljenog novca, uključujući i troškove isporuke prema kupcu (najkasnije u roku od 14 dana od kad je primljena odluka o jednostranom raskidu ugovora i vraćena roba).

Povrat novca izvršit će se uplatom na bankovni račun Kupca. Povrat novca bit će izvršen nakon što roba bude vraćena ili Kupac pošalje dokaz da je poslao robu na navedenu adresu prodavatelja.

Troškovi povrata robe

Izravne troškove povrata robe snosi kupac.

Reklamacija robe oštećene u transportu

Reklamaciju pošiljke oštećene pri transportu do navedene adrese obavezno je prijaviti prodavatelju Ideja d.o.o. u roku od 5 dana od preuzimanja pošiljke.
Potrebno je poslati fotografije oštećenog proizvoda na e-mail: ideja@ideja.hr te kratki opis oštećenja i broj računa priloženog uz robu.

Potrebno je pregledati vanjska oštećenja prilikom preuzimanja pošiljke jer svojim potpisom potvrđujete da ste pošiljku primili od kurira u neoštećenom pakiranju.

Potrošački prigovori

Vaše prigovore kao i prijedloge, pohvale i pitanja možete uputiti: poštom na adresu Ideja d.o.o., Janka Polić Kamova 103, 51000 Rijeka; na e-mail: ideja@ideja.hr ili predati u našim prostorima.

Odgovornost za materijalne nedostatke proizvoda

Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača (NN br. 41/14., 110/15., 14/19.) na odnose između potrošača i trgovca u slučaju materijalnog nedostatka na proizvodu se primjenjuju odredbe Zakona o obveznim odnosima (NN 35/05, 41/08, 125/11, 78/15) o odgovornosti za materijalne nedostatke.


IDEJA d.o.o. za trgovinu i usluge

Sjedište: Janka Polić Kamova 103, Rijeka

Djelatnost: 4690 (Nespecijalizirana trgovina na veliko)

OIB: 58724835598

MB: 03529649

MBS: 040068236


Žiro računi

Erste&Steiermärkische Bank d.d. Rijeka: 2402006-1100390938

Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb: 2484008-1135045722

IBAN (Erste): HR9624020061100390938

IBAN (RBA): HR3424840081135045722

SWIFT CODE (Erste): ESBCHR22

SWIFT CODE (RBA): RZBHHR2X


Članovi uprave: Meri Devčić, Miro Devčić, Goran Devčić

Direktor: Goran Devčić

Temeljni kapital: 21.000,00 kn uplaćen u cijelosti

IDEJA društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge upisano je pri Trgovačkom sudu Rijeka.